SecureNAT is needed in my case?

Post your questions about SoftEther VPN software here. Please answer questions if you can afford.
Post Reply
theselby
Posts: 8
Joined: Fri Apr 01, 2022 1:55 pm

SecureNAT is needed in my case?

Post by theselby » Sat Sep 16, 2023 9:01 am

Hello,

Here's my usecase scenario
I have a running configuration of softEther VPN which currently works, but uses a bit of CPU.
The need I have for the VPN is only to allow connectivity between VPN-computers while all their internet traffic actually happens on their internet, nothing gets "browsed" via my VPN server to hide their IP/etc.

So there is SERVER:
* client 1, IP x.x.x.1
* client 2, IP x.x.x.2
*** etc
* client 3, IP x.x.x.99

My purpose is to allow x.x.x.72 to communicate (via some other app i have) with x.x.x.3 or any other in the VPN

Now, again, for this purpose, what would be the best configuration? Do I need SecureNAT?

solo
Posts: 1192
Joined: Sun Feb 14, 2021 10:31 am

Re: SecureNAT is needed in my case?

Post by solo » Sat Sep 16, 2023 12:14 pm

If you have only 3 clients then you could drop SecNAT, bridge it and use static IPs w/o DG.

theselby
Posts: 8
Joined: Fri Apr 01, 2022 1:55 pm

Re: SecureNAT is needed in my case?

Post by theselby » Sat Sep 16, 2023 12:22 pm

it's not only 3 clients, could be 20 or 50 or whatever

solo
Posts: 1192
Joined: Sun Feb 14, 2021 10:31 am

Re: SecureNAT is needed in my case?

Post by solo » Sat Sep 16, 2023 12:24 pm

Then SecNAT is more manageable.

Post Reply